Image of 0613_Hotel_Wattens_sk01

Image of 0631_HotelWattens_sk05

Image of 0631_HotelWattens_hr03

Image of 0631_HotelWattens_hr08

Image of 0631_HotelWattens_hr06

Image of 0631_HotelWattens_hr10

Architecture

Hotel Wattens

2004

Wattens, Austria
Hospitality
10,000m2
Client: Swarovski

 

 

Commissioned by the Austrian luxury crystal brand Swarovski, the Hotel Wattens was conceived as a destination hotel set amidst pristine alpine scenery in close vicinity to the company’s headquarters and showrooms.

A large artificial mound, comprising the hotel’s public facilities, complements the surrounding landscape and creates an undulating plinth for the hotel’s upper prism-like volume, containing the guest accommodation, set behind an articulated, crystalline façade.

The rooms are orientated to optimally frame the sweeping alpine views, whereas the rear of the accommodation wing is treated as a vertical landscape wall, upon which regional vegetation is grown on articulated and terraced meshes.

The exterior faceted glazing serves to mirror and refract the hotel’s surroundings, and celebrate the way in which this changes during the day, and between seasons.