Image of 0673_Mediacite_lr01_MD_AB

Image of 0673_Mediacite_lr16_Peter_Cook

Image of 0673_Mediacite_lr02_Marc_Detiffe

Image of 0673_Mediacite_lr07_Marc_Detiffe

Image of 0673_Mediacite_lr10_Marc_Detiffe

Image of 0673_sk_03_web

Architecture

Mediacite

2006 - 2009

Liege
9,750m2
Client: Wilhelm & Co.
Executive Architect: Jaspers Eyers
Structural Engineer: Buro Happold

Liege - a major city and municipality of Belgium, and former industrial backbone of Wallonia –is the home of Mediacite; a mixed use development of retail, cinemas and sports facilities.

The most striking element of Mediacite is the 350m long mall; a free-flowing boulevard, weaving across the fabric of the refurbished old market centre, through a new two-storey building, and connecting with the new Belgian national television centre.

The mall itself is modelled on the internal street of the traditional galleria, or arcade, where the strong architectural identity helps to unify proportion between the various scale of units, and creates a distinct rhythm along its length. It is capped by a naturally lit roof; a complex network of steel ribs that kiss, and cross one another, expanding and contracting to sculpt the volume of the mall beneath.  

The building opened in 2009, and is the first BREEAM certified building in Belgium.